BREAKING NEWS

Now Reading:

A klímaváltozás tengeren túli hatása emeli az európai élelmiszerárakat


world news

A klímaváltozás tengeren túli hatása emeli az európai élelmiszerárakat

Egyre ingadozóbbá válnak az élelmiszerárak, ennek oka pedig a klímaváltozás. A szélsőséges időjárás miatt India az év elején ideiglenes exporttilalmat vezetett be a rizsre. Néhány éve Oroszországban a gabonakivitelt korlátozták egy időre a szárazság miatt. Ezek és az ehhez hasonló döntések Európa minden országában éreztethetik hatásukat – áll egy friss brit tanulmányban.

Egyes élelmiszeralapanyagok termelése bizonyos országokra vagy térségekre koncentrálódik. Például a rizs Indiára és Kínára, a szója Brazíliára és az Egyesült Államokra a kávé pedig Dél-Amerika és Afrika egyes területeire. Ha ezeken a vidékeken a klímaváltozással járó szélsőséges időjárás miatt nem megfelelő a terméshozam, az áremelkedéshez vezet az egész világon.

A Pricewaterhouse Coopers szakértője, Richard Gledhill szerint az élelmiszerárak ingadozását még azzal sem lehet majd kompenzálni, hogy az északi sarki jégtakaró olvadásával új kereskedelmi lehetőségek nyílnak meg Európa számára. Vagyis egy árvíz vagy aszály Ázsiában vagy Afrikában közvetve hatalmas károkat okoz az európai országoknak is – írja Gledhill.

Forrás: BBC

Russia

Putin: 'The Super Bowl ring was a gift'